Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Δεκέμβριος , ο εορταστικός

Είναι γνωστό πως στις 25 Δεκεμβρίου, οι Χριστιανοί όλου του κόσμου γιορτάζουν «Xριστούγεννα» , δηλαδή, τη Γέννηση του Ιησού Χριστού. Ήταν, όμως, πάντοτε έτσι; Η Ιστορία μας λέει πως όχι. Στη Ρώμη γιορτάζονταν στις 17-23 Δεκεμβρίου, τα Σατουρνάλια, προς τιμή του θεού Saturnus ( Κρόνου).Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, γίνονταν συμπόσια, ανταλλάσσονταν δώρα, διακόπτονταν οι δίκες, τα μαθήματα (!) και οι πολεμικές επιχειρήσεις. Ακολουθούσε στις 25 Δεκεμβρίου, η γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου, τα Μπρουμάλια («dies brevissima=η μικρότερη μέρα του έτους).
glitter-graphics.comΗ γιορτή αυτή συνδυαζόταν με τα ελληνικά Κρόνια.Οι Σκανδιναβοί από την άλλη πλευρά, είχαν μια σειρά από ηλιολατρικές γιορτές στο τέλος του Δεκεμβρίου. Οι γιορτές αυτές, κοινές και στους αγγλοσαξονικούς λαούς, λέγονταν «Yule», ονομασία ταυτόσημη σήμερα με τα Χριστούγεννα, αλλά που παλαιότερα πιθανώς σήμαινε «δίσκος» ή «τροχός»και συμβόλιζε την είσοδο του δίσκου του Ήλιου στο χειμερινό ηλιοστάσιο.
glitter-graphics.comΣτο δε Βυζάντιο, τα Βρουμάλια διαρκούσαν από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου, δηλαδή 24 ημέρες, έτσι ώστε την πρώτη μέρα να γιορτάζουν όσοι το όνομά τους αρχίζει από Α, τη δεύτερη όσοι το όνομά τους άρχιζε από Β , μέχρι να εξαντληθούν τα γράμματα του αλφαβήτου.Αυτά μέχρι τον 4ο αιώνα....
glitter-graphics.comΠώς, όμως, άρχισε η Εκκλησία να εορτάζει τη Γέννηση του Χριστού;.Τον 4ο αι., καθιερώθηκε ο διαχωρισμός των δύο εορτών, των Θεοφανείων και των Χριστουγέννων, που έως τότε εορτάζονταν μαζί και αποφασίστηκε στις 25 Δεκεμβρίου, να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα. .
Πώς επιλέχθηκε η ημερομηνία αυτή ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων;
Η βασικότερη θεωρία στηρίζεται σε ημερολογιακούς υπολογισμούς. Υποστηρίχθηκε συγκεκριμένα ότι ο Χριστός συμπλήρωσε 33 πλήρη χρόνια, επίγειας παρουσίας, με αφετηρία τη σύλληψή Του στις 25 Μαρτίου.
Επομένως η προσθήκη εννιά μηνών στην ημέρα του Ευαγγελισμού δίνει ως αποτέλεσμα την 25η Δεκεμβρίου.
«Χριστός γεννάται σήμερον, εν Βηθλεέμ τη πόλει»