Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν 49 Μάρτυρες

Καταγόταν από την Καρχηδόνα.Οι γονείς του,καθώς και οι πρόγονοί του,ήταν ευσεβέστατοι χριστιανοί.Όταν μεγάλωσε ο Καλλίστρατος,κατατάχθηκε στο στρατό σαν νεοσύλλεκτος.Η "ομίχλη" της σαρκολατρείας που επικρατούσε στο στράτευμα δεν επηρέασε καθόλου τον Καλλίστρατο.Αντίθετα μάλιστα,καλλιέργησε ακόμα περισσότερο τις ευσεβείς συνήθειες του.Μια απ'αυτές ήταν να προσεύχεται κατά τη νύκτα.Αυτό όταν το είδαν οι συνάδελφοι του,τον κατήγγειλαν στο στρατηγό Περσεντίνο (287 μ.Χ.).Αυτός αμέσως τον κάλεσε,και όταν άκουσε και από τον ίδιο ότι είναι χριστιανός,διέταξε και τον βασάνισαν,σκληρά.Κατόπιν,αφού τον έδεσαν μέσα σ' ένα σάκο, τον έριξαν στη θάλασσα. Αλλά με θαύμα ο σάκος σχίστηκε,και δύο δελφίνια έφεραν σώο και άβλαβη τον Καλλίστρατο,στη στεριά. Τότε,49 στρατιώτες που είδαν το γεγονός πίστεψαν στο Χριστό,και αφού έτρεξαν στον Καλλίστρατο,του είπαν:"Πράγματι,είδαμε ότι υπάρχει στ'αλήθεια και είναι μεγάλος ο Θεός σου,ο όποιος και από το βυθό της θάλασσας υπερφυσικά σε έβγαλε.Θα μπορούσε,άραγε,να δεχθεί και εμάς τους ειδωλολάτρες;" Ο Καλλίστρατος τους απάντησε:"Ο δικός μου Κύριος Ιησούς Χριστός,εκείνους που έρχονται κοντά του δεν τους διώχνει.Διότι Εκείνου ο λόγος είναι:"Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι,καγώ αναπαύσω υμάς". Τότε ο Καλλίστρατος κατήχησε όλους αυτούς τους στρατιώτες μέσα στη φυλακή.Ο δε Περσεντίνος,ερχόμενος σε αδιέξοδο από την πίστη τους,όλους τους αποκεφάλισε.

Απολυτίκιο.Ήχος γ’.Την ωραιότητα.
Τω θείω Πνεύματι,περιφραξάμενος,Μάρτυς Καλλίστρατε,λαμπρώς ηρίστευσας,καταβολών τον δυσμενή,σοφία των σων αγώνων όθεν και προσήγαγες,τω Χριστώ ως θυμίαμα,δήμον παναοίδιμον,Αθλητών πιστευσάντων σοι,μεθ'ων υπέρ ημών εκδυσώπει,των ευφημούντων σε εν ύμνοις.

Κοντάκιον.Ήχος δ’.Επεφάνης σήμερον.
Ώσπερ άστρον μέγιστον,έλαμψας κόσμω, τας ακτίνας άπασι,των σων αγώνων εφαπλών,και των θαυμάτων τοις κράζουσι,Χαίροις Μαρτύρων,το κλέος Καλλίστρατε.