Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Μονή Καλτεζών

Η Μονή Κελτεζών βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλτεζές του Δήμου Βαλτετσίου, 13 χιλ. από την Κάτω Ασέα και 31 χλμ. από Τρίπολη. Είναι χτισμένη σε όμορφη και καταπράσινη τοποθεσία. Στο μοναστήρι οδηγεί δρόμος πριν από το χωριό Μαυρογιάννη, ενώ οδική πρόσβαση υπάρχει και από τις Καλτεζές. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, τον Προφήτη Ηλία και τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Η μονή είναι από τις νεώτερες μονές της Αρκαδίας. Η επιγραφή στην κύρια πύλη της μονής αναγράφει σαν έτος ίδρυσης το 1795. Σύμφωνα με την παράδοση η Μονή ιδρύθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, ενώ άρχισε να χτίζεται το 1719 από τους μοναχούς Άνθιμο και Καλλίνικο. Αρχικά αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Αναφέρεται ότι το 1760 είχε 40 μοναχούς.
Πρόκειται για ιστορικό μοναστήρι αφού στις 26 Μαίου του 1821 φιλοξένησε την Πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία που έκανε εκεί την πρώτη ιδρυτική της συνεδρίαση. Μετείχαν 37 αντιπρόσωποι από όλη την Πελοπόννησο η οποία εξέλεξε τα πρώτα μέλη της διευθύνουσας επιτροπής (Π. Μαυρομιχάλης, Ν. Πονηρόπουλος, Σ. Χαραλάμπης, Α. Κανακάρης, Θ. Ρέντης, Α. Δεληγιάννης, Θ. Βρεσθένης κ.α.). Επίσης, όπως αναφέρει σχετικός κώδικας της μονής, το Μάϊο του 1819 έγινε σε ένα κελί της η πρώτη συνέλευση των προεστών και των οπλαρχηγών για την προετοιμασία της επανάστασης χωρίς όμως να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση.

Το καθολικό είναι ναός σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο που στηρίζετι σε τέσσερες πεσσούς. Η μονή ανακαινίσθηκε το 1920. Το Ευαγγέλιο πάνω στο οποίο ορκίστηκαν τα μέλη της Γερουσίας σώζεται και αποτελεί κειμήλιο της μονής.