Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Μονή Λουκούς Άστρους

Η μονή Λουκούς είναι από το πιο όμορφα και ενδιαφέροντα μοναστήρια της Αρκαδίας. Βρίσκεται κοντά στο Άστρος πάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης-Άστρους (41 χλμ. από Τρίπολη, 4 χλμ. από Άστρος). Είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και είναι κτίσμα του l2ου αιώνα με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Χτίστηκε στα ερείπια του ιερού του Πολεμοκράτη εγγονού του Ασκληπιού.
Στον ωραία διαμορφωμένο προαύλιο χώρο της μονής υπάρχουν γλυπτά που προέρχονται από την παρακείμενη έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, όπως και γλυπτά με περίτεχνο διάκοσμο που προέρχονται από το αρχαίο ιερό. Με το ιερό αυτό είχε συνδεθεί ο Ηρώδης ο Αττικός ο οποίος είχε κτίσει δίπλα την έπαυλή του.
Το καθολικό, όπως και άλλα κτίσματα της μονής, περιλαμβάνει εντοιχισμένα γλυπτικά τμήματα υστερορωμαϊκών χρόνων. Η μονή έχει σημαντική βιβλιοθήκη με ιστορικά χειρόγραφα και κώδικες.
Στο μοναστήρι βρέθηκε ανάγλυφο του 4ου αι. π.Χ. που αναπαριστά τον Ασκληπιό και την οικογένειά του, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Επίσης βρέθηκε τμήμα ράβδου με ελισσόμενο φύδι από άγαλμα του Ασκληπιού.

Λίγα μέτρα πίσω από την μονή σώζεται ρωμαϊκό υδραγωγείο με χαρακτηριστικές καμάρες.