Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Νηστεία

H νηστεία μαζί με την προσευχή και την ελεημοσύνη βοηθούν τον Χριστιανό καί ψυχικά αλλά και σωματικά. Ο Χριστός μας νήστευσε. Οι Προφήτες, οι Απόστολοι και όλοι οι Άγιοι νήστευαν. Κάθε Χριστιανός πρέπει να νηστεύει.

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ

1. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Κανονικά ουτε λάδι, εκτός καί αν υπάρχη κάποια εορτή οπότε καταλύουμε.
2. Την Μ. Σαρακοστή. Απο Καθαρά Δευτέρα μέχρι Μ.Σάββατο. Την Καθαρά Εβδομάδα και την Μεγάλη Εβδομάδα νηστεύουμε και το λάδι. Την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 25 Μαρτίου καταλύεται το ψάρι. Επίσης και τήν Κυριακή των Βαΐων.
3. Το Σαρανταήμερο των Χριστουγέννων. Απο 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου. Στην νηστεία αυτή καταλύεται το ψάρι εκτός απο Τετάρτη και Παρασκευή. Όχι όμως απο τις 17 – 24 Δεκεμβρίου.
4. Την περίοδο της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Δεκαπενταύγουστος) 1-14 Αυγούστου. Στις 6 Αυγ. καταλύεται το ψάρι λόγω της Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως.
5. Την περίοδο της εορτής των αγίων Αποστόλων. Απο Δευτέρα μετά την Κυριακή των αγίων Πάντων, μέχρι καί 28 Ιουνίου. Και στην νηστεία αυτή καταλύεται το ψάρι εκτός απο Τετάρτη και Παρασκευή.
6. Την παραμονή των Θεοφανείων (5 Ἰανουαρίου), την εορτή της Υψώσεως του Τ. Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) και την εορτή της αποτομής της τιμίας κεφαλής του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (29 Αυγούστου). Τις ημέρες αυτες νηστεύουμε το λάδι εκτός και μόνο αν συμπέσει να είναι Σάββατο ή Κυριακή, οπότε γίνεται κατάλυση ελαίου.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ

Δεν νηστεύουμε:
1. Κατά το άγιο Δωδεκαήμερο. Δηλαδή απο την ημέρα των Χριστουγέννων 25 Δεκεμβρίου μέχρι και στις 4 Iανουαρίου.
2. Την Εβδομάδα της Διακαινησίμου (Λαμπροβδομάδα), απο την Κυριακή του Πάσχα μέχρι την Κυριακη του Θωμά.
3. Την Εβδομάδα της Πεντηκοστής, απο την Κυριακή της Πεντηκοστής μέχρι την Κυριακή των αγίων Πάντων. Κατά τις μεγάλες και χαρούμενες αυτές ημέρες καταλύομε σε όλα, ακόμα και τις Τετάρτες και Παρασκευές. Επίσης την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, απο Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Κυριακή του Ασώτου γίνεται κατάλυση σε όλα ακόμη και Τετάρτη και Παρασκευή.
4. Απο την Κυριακή της Απόκρεω μέχρι την Κυριακή της Τυρινής γίνεται κατάλυση σε όλα εκτός απο το κρέας (λευκή νηστεία).
5. Κατά την απόδοση της Εορτής του Πάσχα (40 ημέρες μετά) και την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής καταλύεται ψάρι.
6. Στις θεομητορικές Εορτές (Εορτές της Παναγίας) και στις Εορτές του Τ. Προδρόμου, αν συμπέσει να είναι Τετάρτη ή Παρασκευή γίνεται κατάλυση ιχθύος (ψαριού). Εξαιρείται η 29 Αυγούστου κατά την οποία νηστεύουμε το λάδι εκτός και μόνο αν συμπέσει να είναι Σάββατο ή Κυριακή οπότε καταλύεται το λάδι.
7. Καμιά Κυριακή και κανένα Σάββατο δεν νηστεύουμε απο λάδι ἐκτός απο το Μ. Σάββατο.