Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η Γιορτή της Άνοιξης / Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Συνήθως οι Κινέζοι την παραμονή της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς ξενυχτούν και ρίχνουν πυροτεχνήματα. Την πρώτη μέρα του πρώτου σεληνιακού μήνα, οι άνθρωποι φοράνε τα καλά τους και επισκέπτονται, ή υποδέχονται, συγγενείς, φίλους, και άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Χαιρετούν ο ένας τον άλλον με τις εκφράσεις «Καλή Πρωτοχρονιά» και «Καλή Γιορτή της Άνοιξης» και οι οικοδεσπότες καλούν τους καλεσμένους να πιουν τσάι και να κουβεντιάσουν στο σπίτι τους.
Κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Άνοιξης διεξάγεται πληθώρα δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης όπερας, κινηματογραφικών προβολών, χορούς με λιοντάρια και εμποροπανηγύρεις που διοργανώνονται σε ναούς. Άλλοι πάλι προτιμούν να μείνουν σπίτι και να δουν τα εορταστικά τηλεοπτικά προγράμματα. Παραδοσιακά πάντως, όλοι κολλούν στα δύο φύλλα της πόρτας τους δύο λουρίδες κόκκινων χαρτιών με καλλιγραφημένο δίστιχο ευχολόγιο και ανάβουν εορταστικά φαναράκια.
Οι τρόποι εορτασμού της Γιορτής της Άνοιξης μεταβάλλονται μαζί με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Για παράδειγμα, τα ταξίδια και οι εκδρομές αποτελούν πλέον έναν νέο τρόπο εορτασμού της Γιορτής.