Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η Ταοϊστική Πρωτοχρονιά

Σύμφωνα με το βουδιστικό τυπικό, οι ταοϊστές, που εντοπίζονται κυρίως στην Ταϊλάνδη, εορτάζουν τον ερχομό του νέου έτους (Songkran) σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο. Στις 13 Απριλίου, λοιπόν, οι ταοϊστές της Ταϊλάνδης και του Λάος θα μπουν στο νέο έτος τους, ευχόμενοι Sawadee Pee Mai (Καλή χρονιά).
Ωστόσο, στην Ταϊλάνδη, οι κάτοικοι, χωρίς να το γνωρίζουν, παραδέχονται τη σχετικότητα του χρό­νου, αφού γιορτάζουν ούτε μία ούτε δυο αλλά τρεις Πρωτοχρονιές! Τη δική τους κάθε Απρίλιο με καρ­ναβάλι και βεγγαλικά, την κινεζική Πρωτοχρονιά κάθε Φεβρουάριο εξαιτίας της πολυπληθούς κινε­ζικής παροικίας στη χώρα και φυσικά την Πρωτο­χρονιά του δυτικού κόσμου για λόγους τουριστι­κούς.
Ο ερχομός του νέου έτους στην Ταϊλάνδη συ­νοδεύεται από το έθιμο του Νερού ή αλλιώς τον κα­θαρισμό των αγαλμάτων του Βούδα αλλά και των ηλικιωμένων από τους νεότερους. Το έθιμο δείχνει το σεβασμό αλλά και την έκκληση για ευλογία. Οι Ταϊλανδέζοι έχουν καθιερώσει ως επίσημη αργία τις 12η, 13η και 14η Απριλίου, οπότε και κορυφώνο­νται οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς.