Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Οι 7 βροντές

Οι επτά βροντές αποτελούν και το μοναδικό σημείο της Αποκάλυψης κατά το οποίο ο Θεός διέταξε τον Ιωάννη να μη φανερώσει στους πιστούς τα μέλλοντα, διότι δεν είναι χρήσιμο να παρουσιασθούν πριν την καθορισμένη στιγμή. Η χρονική στιγμή που παρουσιάζονται στο Βιβλίο της Αποκάλυψις είναι ανάμεσα από το 6ο και 7ο σάλπισμα.

Τρεις είναι οι πιθανοί οι λόγοι της «απόκρυψης» των 7 βροντών:

1) Τα σημάδια των 7 βροντών να είναι πολύ φανερά (αν και δεν πείθει πολύ αυτή η άποψη, εφόσον ο ίδιος ο Θεός έχει δώσει στον Ιωάννη εντολή να μην κλειδώσει τα στοιχεία της Αποκάλυψης. Με άλλα λόγια δηλαδή, δεν θέλησε η πληροφορία να είναι κωδικοποιημένη ή κρυπτογραφημένη).
2) Τα σημάδια ή οι πληγές των 7 βροντών, να είναι και πολύ φοβερά. Φοβερά ίσως όσο κι οι βροντές κι οι αστραπές στην κακοκαιρία. Πράττοντας κατά αυτόν τον τρόπο ο Θεός ίσως να μην ήθελε να φοβίσει τους πιστούς για τα επερχόμενα.
3) Κατά μια αντίθετη άποψη, οι 7 βροντές μπορεί να είναι «μικρά» σημάδια τα οποία να μην είναι και «άξια αναφοράς». (Ούτε όμως αυτή η άποψη ευσταθεί πολύ, καθότι τότε δεν θα υπήρχε λόγος ο Θεός να κάνει των Ιωάννη να τις ακούσει (7 βροντές), αναφέροντας αυτές στο πολύ σημαντικότατο βιβλίο της Αποκαλύψεως.
Όπως και να έχει, ένα είναι το σίγουρο, ότι η μέγιστη σοφία του Θεού κράτησε μυστικά τα σημάδια των 7 βροντών μέχρι το τέλος του κόσμου, για λόγους που κατά πάσα πιθανότητα ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να εκτιμήσει. Κάποτε ο γράφων είχε δει γραμμένο σε ένα δικτυακό τόπο: «Ο δάσκαλος δεν μεταφέρει όλη την γνώση στον μαθητή του αλλά μόνο εκείνο το μέρος της που ο μαθητής δύναται να κατανοήσει»